Voedingsadvies

Voedingsadvies Marjo van Weenen

Voeding is een van de belangrijkste bronnen van energie in ons leven. Wij zijn energie en de voeding die we gebruiken bepaald voor een groot deel ons welbevinden. Daarom dit voedingsadvies om energieker, happy en gezonder in het leven te staan. Drink regelmatig gedurende de dag. Water is een van de gezondste bronnen om vloeistof binnen te krijgen en bovendien voert het afvalstoffen uit ons lichaam af via de nieren, ontlasting en transpiratie. 1,5 liter per dag houdt ons lichaam gezond en schoon. Kraanwater kan gefilterd worden en is veel milieuvriendelijker en gezonder dan flessen water kopen in de supermarkt. Drink koffie en thee met mate. Natuurlijke kruidenthee is heel gezond en te gebruiken voor heel veel kwaaltjes. Bij zware lichamelijke inspanning is drinken heel belangrijk om uitdroging te voorkomen. Vermijd frisdranken, ze maken dik en zijn heel ongezond. Een goede oplossing is puur natuurlijk sap of siroop. Ook lekker om waterijsjes mee te maken.

Drinken tijdens de maaltijd is af te raden omdat dit de maagzuurproductie doet afnemen wat niet bevorderlijk is voor onze spijsvertering en opname van voedingsstoffen in ons lichaam. Drink pas een half uur voor of na de maaltijd!

Eet regelmatig gedurende de dag, ongeveer 5 keer. Let op wat je eet! Steeds meer komt uit onderzoeken naar boven dat granen ongezond zijn. Het is niet het graan maar de bewerking ervan. Dit geldt voor bijna alle levensmiddelen. Een gezonde oplossing is biologische en natuurlijke voeding: vlees, vis, gevogelte, eieren, kaas, melk, roomboter, yoghurt, zelfs natuurlijke snoep is te koop en gemakkelijk zelf te maken. Deze producten bevatten alleen natuurlijke bestanddelen en geen ziekmakende toevoegingen.

Lees eerst de verpakking en let op e-nummers, conserveringsmiddelen, smaak- en zoetstof, kleurmiddelen, glansmiddelen. Dit zijn allemaal ziekmakers. Ze zorgen voor ernstig overgewicht als er teveel van wordt gebruikt, zeker bij kinderen. Ook diabetes, ADHD, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk zijn welvaartsziekten. Lightproducten kunnen zelfs kanker veroorzaken. Hoe meer bewerkingen een product heeft ondergaan, hoe harder ons lichaam moet werken, met name de lever. Als de lever het niet krijgt bijgebeend worden stoffen opgeslagen in ons lichaam met alle gevolgen van dien.

Witte suiker is bewerkt en schadelijk voor hart -en bloedvaten, lever, nieren en diabetes. Neem ongeraffineerde rietsuiker, Stevia, of bio / natuurlijke honing. Palmsuiker is slecht voor het milieu omdat er veel schade wordt aangericht om grondstoffen te verkrijgen voor deze suiker!

Keukenzout is bewerkt en kan vervangen worden door zeezout, dat veel gezonder en onbewerkt is, maar wees matig met zout!

Vermijd producten waar gist in zit. Gist is zeer schadelijk voor ons lichaam, zeker bij voedselintolerantie en allergieën. Gist en schimmels worden gevoed door suikers, koolhydraten en veroorzaken ernstige lichamelijke klachten/ziekten. Gistproducten zijn oa alcoholische dranken, brood en gist wordt versterkt door citrusvruchten. Gezonde en natuurlijke vervangers zijn natriumbicarbonaat en wijnsteenzuur. Brood op basis van zuurdesem is veel gezonder en natuurlijker.

Gebruik voor het bereiden van warme maaltijden bio roomboter, ghee, olijfolie of kokosolie. Margarine of andere bakproducten bevatten veel synthetische ingrediënten die onnatuurlijk en ziekmakend zijn. Dit geldt ook voor de boter op de boterham, gebruik biologische roomboter waar je evt. zelf gekweekte kruiden aan toevoegt! Voor salades en koude maaltijden is olijfolie heel gezond.

Fruit is gezond doch neem niet meer dan 4 stuks fruit per dag. Teveel fruitsuiker / fructose is overbelastend voor onze lever. Eet het liefst seizoensfruit uit de regio! Eet nooit fruit in combinatie met andere voedingsmiddelen, dat veroorzaakt gisting in het lichaam.

Verse groenten zijn gezond en ook dagelijks aan te bevelen bij de warme maaltijd. Neem seizoensgroente, want deze bevatten de meeste vitamines en mineralen die we nodig hebben voor een goede gezondheid. Kunstmatig gekweekte groenten en fruit bevatten maar weinig tot geen gezonde toevoegingen zoals vitamines en mineralen. Maak een keer een bezoekje aan een boer in de regio of de markt. Streekmarkten zijn erg in opkomst en zeker het bezoeken waard.

Veel mensen hebben een glutenallergie of lactose allergie. Gezonde vervangers voor gluten zijn voedingsmiddelen op basis van eieren, noten of soja. Spelt brood is gemaakt van gezonder graan, dus gezonder als supermarktbrood. Bio-havermout is een goede  broodvervanger en bevat heel veel magnesium. Dat geldt ook voor lactose allergieën. Laat alle melkproducten weg en gebruik evt. producten op basis van soja of geitemelk.

Een natuurlijk bindmiddel is arrowroot, op basis van zeewier en algen. Ook met avocado kan je sauzen gezond en vele malen lekkerder, binden.

Pasta’s worden grotendeels gemaakt op basis van granen doch er zijn steeds meer pasta’s te koop op basis van eieren, rijst, mais of glutenvrij. Deze zijn beter verteerbaarder en gezonder bij overgevoeligheden!

Gezonde tussendoortjes: Pure chocolade, noten, rozijntjes, gedroogd fruit, fruit/groenten, koekjes op basis van havermout, honing en noten, zaden of yoghurt. Op internet zijn heel veel recepten te vinden voor gezonde tussendoortjes. Het is ook leuk zelf chocolade te maken met kokosolie, raw cacao en vanille. Zelf snoepjes maken van bv fruit kan heel goed met agar agar in plaats van geleisuiker.

Raw-food, powerfood en superfood komen steeds meer onder de aandacht. Deze voeding bevat heel veel vitamines en mineralen en is onbewerkt en biologisch. Rawfood en superfood vind je terug in de oervoeding en paleodieet. Deze voeding voorziet ons van pure levensenergie. Een paar voorbeelden zijn Quinoa, hennepzaad, vele soorten bessen en cacao.

Door de verandering van voeding kan het nodig zijn voedingssupplementen te gebruiken. Een natuurlijke vitamine C1000 geeft energie en zorgt voor een goede afweer tegen ziekten. Verder een natuurlijke multivitamine die het lichaam voorziet van voldoende mineralen en vitamines die vaak ontbreken in onze huidige voeding. Vitamines en mineralen zijn de bouwstenen van een gezond lichaam en energiek leven!

Algemene tip voor een goede gezondheid!
Vaak eten we combinaties die niet gezond zijn omdat de combinatie tegenovergesteld werkt en voeding niet goed verteerd wordt en gaat gisten.
Gebruik geen vocht bij het eten.
Combineer fruit nooit met andere voedsel.
Combineer zetmeel nooit met eiwitten.

Begin de dag met fruit, biologische yoghurt of zelfgemaakt brood op basis van eieren, noten en gedroogd fruit of groente.
Havermout.
Neem nooit yoghurt en fruit samen, dat is niet goed voor ons lichaam!
Drink tussen de maaltijden genoeg water, thee of 1 kopje koffie. Als je koffie drinkt, neem dan ook een glas water. Koffie onttrekt vocht in het lichaam.
Neem rond een uur of 10 fruit, een cracker of sla.
Lunch: soep, salade of bv. zelfgemaakt kokosbrood.
Neem rond een uur of 3 weer fruit of een gezond tussendoortje.
Diner: Pasta op basis van eieren, rijst, quinoa, biologisch vlees, vis of gevogelte en groente.
’s Avonds bv. fruit, een gezond tussendoortje als afsluiting van de dag. Eet niet meer na 20.00 uur, dat is te zwaar voor onze spijsvertering. Ons lichaam heeft ’s nachts rust nodig om te herstellen van de dag.

Door regelmatig te eten en drinken hoeft ons lichaam geen voedingsstoffen op te slaan in de vorm van vet. Het lichaam weet dat het altijd gevoed wordt bij hongergevoelens en het gevolg is, afvallen! Lijnen heeft totaal geen zin omdat het tegenovergestelde vaak waarheid wordt. Daarentegen ongeveer 5 keer per dag gezond eten brengt ons naar ons ideale persoonlijke gewicht en geeft ons energie en een goede gezondheid.

Neem de tijd voor het bewust nuttigen van voeding. Stress is een belangrijke factor in het leven van veel mensen. Stress veroorzaakt ziekten dus het is belangrijk om rustig te eten/drinken. Kauw de voeding goed, geniet van de smaken van de voeding, Be Mindful, als je eet, nuttig de voeding dan zonder afleiding van tv, de krant etc. Op die wijze programmeer je jezelf met het feit dat “gezonde voeding noodzakelijk is voor een gezond en gelukkig leven”. Op het moment dat je eet, voed je jezelf met een goede gezondheid. Voeding vindt dan niet alleen plaats middels voedingsstoffen die het lichaam binnen gaan doch ook met gezonde en voedende gedachten!

BELANGRIJK: Goede en gezonde voeding verziet het lichaam van de energie om de “grote schoonmaak”in ons lichaam te kunnen doorstaan. Ontgiftingsverschijnselen zijn een positief signaal en geeft aan dat we op de juiste weg zitten, deze verschijnselen duren maar een paar dagen, dus volhouden!

Marjo van Weenen,

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s