Ayurveda

Ayurveda is een meer dan 5000 jaar oude holistische oosterse natuurgeneeswijze waarin lichaam en geest als EEN gezien worden. Ayurveda stamt af van de holistische vedische cultuur en werd onderwezen door mondelingse overdracht van meesters en is voor een groot deel verdwenen. Een deel werd vastgelegd in de Veda’s en is een grondslag voor de hedendaagse natuurgeneeswijzen. Ayurveda is dus geen alternatieve geneeswijze omdat het op wetenschappelijke gronden gebaseerd is.

De Wereld Gezondheid Organisatie accepteert Ayurveda volledig als officiële geneeswijze. Hun definitie van gezondheid is: een toestand van optimaal welzijn in geestelijke ,lichamelijke en maatschappelijke zin.

Ayurveda is een manier van leven die uitgaat van de mens en streeft naar harmonie tussen lichaam, geest en energiebalans. Ayurveda biedt veel mogelijkheden. Allereerst vindt er een constitutietype-bepaling plaats en van daaruit een uitgebreidere diagnostiek door uiterlijke kenmerken. Kapha, vata en pitta. Dit alles geeft nog meer duidelijkheid in het ontstaan / oorzaak van problematieken en vervolgens kan een persoonlijk afgestemd voedingsadvies gemaakt worden.

Tridosha
Het belangrijkste beginsel in Ayurveda is de leer van de drie dosha’s of energieën , de tridosha. Volgens deze leer heeft ieder mens unieke gedrags- en lichaamskenmerken, er wordt uitgegaan van drie typen mensen: vata, pitta en kapha. De universele elementen lucht en ether vormen het vatatype, vuur en water vormen het pittatype en aarde en water vormen het kaphatype. In ieder mens is altijd een combinatie van deze drie types aanwezig, waarvan één domineert. Ieder mens is dus uniek! Ayurveda reikt aan dat ziekte het gevolg is van een disbalans in het eigen type en richt zich vervolgens op het balanceren van het persoonlijke type.

Marjo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s