Be Mindful

Mindful, een veel gebruikt woord en is een trend geworden. Maar wat is mindfulness!

Mindfulness betekent “open aandacht”, een bewuste, open en vriendelijke aandacht die vrij is van veroordelingen. Mindfulness is nooit afhankelijk van wat er in het leven gebeurt, het is enkel een houding die ten alle tijden kan worden aangenomen.

Mindfulness is een effectieve vorm van psychotherapie waardoor men de werkelijkheid leert te accepteren, zoals deze is. Hierdoor ontstaat er innerlijke rust en innerlijke vrede. De meeste therapievormen zijn er op gericht problemen te verminderen, terwijl sommige problemen niet op te lossen zijn omdat deze problemen een integraal deel van ons bestaan zijn.

De kern van Mindfulness is dat we ons vaak laten meeslepen door gedachten en gevoelens die te maken hebben met het verleden, de toekomst of wat er heden anders zou moeten zijn. Daardoor verliezen we de aandacht voor het huidige moment, het NU-moment. We beleven onze directe omgeving minder intens omdat we in gedachten steeds ergens anders zijn door bv. zorgen, angsten, pijn, verdriet, ziekte, verslavingen, ontevredenheid etc.

Als het ons lukt om met onze gedachten in het hier-en-nu te zijn en te blijven, beleven we het leven veel intenser en gaan ons  steeds gelukkiger voelen. De ballast valt van onze schouders, we voelen ons lichter, gezonder, fitter en gelukkiger. We zijn ons bewust van het “ware leven” en beseffen dat we niet vanzelfsprekend hoeven mee te gaan in de oneindige dramatiek van onze of andermans problemen.

Mindfulness therapie wordt succesvol ingezet bij behandeling van onder andere:    Angststoornissen – neurosen – fobieën – agressie – burn-out – depressie – dwangmatig gedrag – stemmingsstoornissen – borderlinestoornissen of aanverwante psychische stoornissen – eetstoornissen – verslavingen – suïcideneigingen –  traumatische ervaringen – relatie- of gezinsproblemen – chronische pijn/ziekten – rouwverwerking.

Mindfulness is leven in het NU-moment, waarin we leren accepteren dat het verleden ons veel dingen heeft geleerd en de toekomst het resultaat is van onze gedachten in het NU-moment.

Voor mij is Mindfulness de sleutel geweest om op een andere wijze in het leven te gaan staan. Met training en blijven oefenen wordt het een natuurlijk deel van ons leven.
Be mindfull, wandel mindfull, eet mindfull, wow…..
Als je let op je eigen gedachten dan merk je pas hoe je afdwaalt en niet met de aandacht  bent bij wat je doet, eet, denkt!

We mogen de automatische piloot uitschakelen en weer zelf onze gedachten sturen, niet makkelijk maar wel heel bevrijdend.
Een belangrijke stelling: alles wat je aandacht geeft groeit!

Marjo

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s